2024. április 16. Csongor napja van Jelenleg 3 látogató tartózkodik az oldalon

Hírlevél

Kérjük adja meg nevét

Kérjük adja meg lakcímét

Kérjük adja meg email címét

Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
Másik képet kérek

Kérjük írja be az ellenőrző kódot

Facebook

A jellemzően kistelepüléses Zalában összesen 258 település található, köztük 10 város és 248 község. A megye 10 városa közül a legtöbb kisváros 5 város 5000 fő alatti település. Valamennyi zalai község 5000 lakos alatti kistelepülés, de közülük 11 település működtet önállóan könyvtárat, és 10 szerepel a nyilvános könyvárak jegyzékén is.  A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 241 kistelepüléssel kötött megállapodást a könyvtári szolgáltatások biztosítására, de a feladatot városi könyvtárakkal való feladat megosztással végzi:

 

Kistelepülési ellátás együttműködve a városi könyvtárakkal

Ellátó könyvtár: Ellátott települések száma:
Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 83
Városi Könyvtár Lenti 50
Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa) 43
Fejér György Városi Könyvtár (Keszthely) 39
Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (Letenye) 26

 

Szolgáltatásaink:

Dokumentum és információszolgáltatás: a könyvtári szolgáltatás alapja a jól válogatott, folyamatosan gondozott, a legfrissebb újdonságokat is tartalmazó gyűjtemény. Könyvtárunk munkatársai a településeken lévő elavult könyveket leválogatják, a megmaradó állományt rögzítik a számítógépes adatbázisban. Így a szolgáltató katalógusában a teljes kistelepülési állomány visszakereshetővé válik. A könyvekbe vonalkód is kerül, lehetővé téve a számítógépes kölcsönzést és a gyorsabb állományellenőrzést. Új könyvek, CD-k, DVD-k legalább évi 6 alkalommal kerülnek kiszállításra, figyelembe véve a helyi olvasók igényeit. Színes hetilapokkal, magazinokkal is bővítjük a könyvtárak kínálatát. A kistelepülésekre kerülő állományok nyilvántartását könyvtárunk végzi a Textlib integrált rendszerben. Az adatbázis használatát továbbképzéseken tanítjuk meg a helyi könyvtárosoknak.

A települések helyi gyűjteményébe a gyakran keresett kerülnek be, az egyéni igényeket könyvtárközi kölcsönzéssel biztosítjuk. Így a kistelepülési könyvtárhasználó térítés nélkül néhány napon belül hozzájut a keresett műhöz. A lakosság információs igényeit- a nyomtatott dokumentumok mellett- egyre inkább az Internet segítségével elégíti ki. Ezért fontos, hogy minden szolgáltatóhelyen legyenek korszerű számítógépek és elérhető széles sávú internet kapcsolat. A teljeskörű információszolgáltatás fontos része a könyvtárunk honlapján elérhető tartalmak hozzáférhetővé tétele, a helyismereti, helytörténeti tájékoztatás. 

 

Közösségi szolgáltatások, rendezvények, használóképzés

A kistelepülési szolgáltatóhelyeken a használók kellemes környezetben tanulhatnak, művelődhetnek, szórakozhatnak, információkat szerezhetnek, találkozhatnak barátaikkal, ismerőseikkel.

Számos településen gyermeksarok várja a legkisebbeket. A gyermekeknek és felnőtteknek is szervezünk különböző programokat, melynek keretében neves írók, előadóművészek látogatnak el a kistelepülésekre. Munkatársaink, meghívott vendégeink előadásokat, kézműves foglalkozásokat tartanak az érdeklődőknek.

Fontos feladatnak érezzük a számítógép- és internet használat oktatását azoknak, akik korábban ezt nem tanulták. Így elsősorban a középkorúak és nyugdíjasok számára szervezünk kezdő és haladó, térítésmentes tanfolyamokat. 

A használók mellett a helyi könyvtárosok továbbképzéséről is gondoskodunk. Évente szervezünk szakmai napokat, illetve alapfokú könyvtárhasználói tanfolyamokat.